De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk.
In deze tentoonstelling zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door, zijn reizen maakte.
Op zoek naar inspiratie
De tentoonstelling belicht 3 heel verschillende periodes uit Rooskens oeuvre, ieder sterk beïnvloed door weer een andere reis. In 1954 bezoekt hij verschillende landen op het continent Afrika.
De kunstenaars van de Cobra-groep waar Rooskens toe behoorde, waren dol op kunst van het Afrikaanse continent. Tijdens zijn reis komt hij erachter dat zijn verwachting over het 'primitieve Afrika' niet klopt. In werkelijkheid proeft Rooskens tijdens zijn reis overal de invloed van de koloniale tijd.
Onder de indruk van de natuur
In de reizen die Rooskens later maakt stelt hij zijn verwachtingen bij. In 1960 reist hij door IJsland en Groenland, waar het landschap hem betovert. Het werk dat hier ontstaat weerspiegelt het mysterieuze en overweldigende gevoel dat hij er ervaart.
Aan het einde van zijn leven schildert Rooskens, inmiddels een gevierd kunstenaar, een periode in Rivello, Italië. Het leidt tot luchtiger en kleurrijk werk. De tentoonstelling laat zien hoe deze reizen van invloed zijn geweest op zijn kunst.
Beeld:
-Anton Rooskens, Compositie, 1952. Collectie Stedelijk Museum Schiedam. Fotograaf: Bob Goedewaagen. C/o Pictoright Amsterdam.
-Anton Rooskens, Afrika, 1954. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. C/o Pictoright Amsterdam.
-Anton Rooskens, Birds of Marathea, 1973. Collectie Museum van Bommel van Dam. C/o Pictoright Amsterdam.