Molen De Walvisch is een van de hoogste molens ter wereld. Je komt hier van alles te weten over het werk van de molenaar en hoe de Schiedamse brandersmolens werken.
De huidige Molen De Noord is gebouwd in 1803. Al aan het begin van de 15e eeuw wordt voor het eerst melding gemaakt van een molen op deze plaats.
Deze stenen stellingmolen is gebouwd in 1770 en is de oudste van de vijf brandersmolens. De inrichting is voor een groot deel authentiek. Het aan de molen gekoppelde molenaarshuis is in 1999 gerestaureerd.
Stellingmolen De Vrijheid is gebouwd in 1785 en gerestaureerd in 1972/74. De molen is één van de grootste molens ter wereld en nog dagelijks in bedrijf voor bakkerijen en branderijen (jeneverstokerijen).
Stellingmolen De Palmboom is gebouwd in 1781 en herbouwd in 1993 nadat een brand in 1901 slechts een ruÏne achterliet.
Nolet Distillery heeft deze stellingmolen laten bouwen. In de molen is een ontvangstkamer, een bioscoopzaal en een vergaderruimte ondergebracht.
Molen De Kameel is met 30,5 meter hoogte tot bovenkant kap geen kleine jongen. Toch oogt de molen bescheiden naast de andere windreuzen die Schiedam nog rijk is.
De huidige Babbersmolen werd gebouwd in 1710 als vervanger van een houten poldermolen. De molen had als doel het bemalen van de Babberspolder.
In molen De Kameel is de Stichting De Schiedamse Molens gevestigd.
Bekijk de mooiste monumenten van Schiedam met historische foto’s en beschrijving op 'Schiedam op de kaart'. Hier vind je info over monumenten in Schiedam, thema-wandelingen en historische kaarten.
Ter herinnering aan het verhaal van Jillis Bruggeman werd in 2015 een gedenkteken geplaatst op de Grote Markt voor het oude stadhuis van Schiedam.
Stolpersteine (letterlijk struikelstenen) zijn het initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig als eerbetoon aan de tijdens WOII omgebrachte medeburgers.
Het waaggebouw in Schiedam vind je naast één van de oudste gebouwen van de stad: de Grote- of Sint Janskerk.
De Appelmarktbrug is een monumentale dubbele ophaalbrug over de Lange Haven.
De Korenbeurs is een prachtig monumentaal pand dat gebouwd is in 1787 onder leiding van de Italiaanse architect Carlo Giovanni Francesco Giudici, in Nederland bekend als Jan Giudici, (1746 - 1819).
Het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat.
Het stadhuis stamt uit de 16e eeuw en heeft een zadeldak. Het Stadhuis is na een brand in 1604 herbouwd in een rijke renaissancearchitectuur met speklagen en beeldhouwwerk.
Het pand nummer 97 op de hoek van de Vismarkt/Lange Haven is in de 2e helft van de 19e eeuw gebouwd op funderingen van een veel ouder pand uit de 16e eeuw.
Het voormalig Kantongerecht is een patriciërshuis, gebouwd 1803-1804 naar een ontwerp van Giudici. Het kent een lijstgevel met hoog bordes, getorste hoekpalen en smeedijzeren lantaarns.
De voormalige bioscoop aan de Hoogstraat werd in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect A. Stahlie. Het gebouw is ontworpen in de strakke Amsterdamse Schoolstijl met elementen van Art Deco.
Het Zakkendragersgildehuis vertelt het verhaal van het Zakkendragersgilde. Het gilde verzorgde gedurende vele eeuwen het lossen van de graanschepen. Het graan was bestemd voor de jeneverindustrie.
De vrijwilligers van het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. In de vorm van levende geschiedenis biedt het gilde een dynamisch kijkje in het leven van 18e-eeuwse havenarbeiders.
De Drilschuur was vanouds een exercitieplaats voor de Schutterij, tot de opheffing in 1906 een officieel onderdeel van de strijdkrachten.
De SodaFabriek in Schiedam is een unieke inspirerende locatie voor tal van verschillende mogelijkheden voor kleinschalige culturele activiteiten.
In de St. Joris Doele wordt jouw feest, borrel of bruiloft een onvergetelijke ervaring. Deze historische locatie, ooit toneel van bijeenkomsten van de Schutterij, heeft haar deuren geopend voor de moderne wereld.
Het pand op Lange Haven 56 is een voormalige branderij die nu de naam ‘De Bonte Koe’ draagt. Van het pand zijn de muren ruw gelaten en zijn in de vloer de grondvaten nog te zien.
Jeneverkunstwerk Overloop is een 50 meter lang beloopbaar kunstwerk en slingert van de oudste dijk van Schiedam, de Hoogstraat, naar het water aan de Lange Haven.
In Schiedam staan veel kunstwerken in de openbare ruimte, aan of in het water, op straat of op een plein. Soms ervaar je de kunstwerken bewust. Andere kunstwerken vallen door hun vanzelfsprekendheid minder op.
Heer Bokel liet rond 1230 een dam bij de Oude Sluis in de Schie leggen. Daardoor groeide er een nederzetting. Aleide van Avesnes (Aleida) verleende Schiedam in 1275 stadsrechten.
De Liduina Basiliek is een Neo-gotisch ontwerp door architect E.J Margry en gebouwd tussen 1878 en 1881. In 1990 is de kerk tot basiliek verheven en in 1994 is gestart met de restauratie.
Eén van de belangrijkste vrouwen uit de geschiedenis van Schiedam is Liduina. Zij is de enige Noord-Nederlandse vrouwelijke heilige en één van de bekendste heiligen in Nederland.
De Grote- of Sint Janskerk is één van de oudste gebouwen van Schiedam. Deze driebeukige hallenkerk werd tussen 1335 en 1500 gebouwd op een plaats waar eerder in 1262 een kleine kerk heeft gestaan.
In 1909 liet de Nederlandse Protestantenbond (NPB) Schiedam de Westvestkerk bouwen.
‘t Huis te Poort in Schiedam is een half vrijstaande pastorie uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente 't Huis te Poort.
De Havenkerk of Sint Johannes de Doperkerk is een driebeukige hallenkerk in neoclassicistische stijl ontworpen door de Haagse architect Adrianus Tollus.