Het Stedelijk Museum Schiedam toont de video-installatie Reflecties in een virtuele natuur (Queries in Algorithmic Landscapes) van digitaal kunstenaar Geert Mul.
Queries in Algorithmic Landscapes
Als bezoeker stap je in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen. Langzaam veranderen ze in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes. Het is oogstrelend mooi, werkt betoverend, sust je bijna tot rust. Maar net als je denkt op te gaan in de ‘natuur’, trekt een soundscape je terug naar de (virtuele) realiteit. Mul bewerkte teksten uit Hollywoodfilms die de bezoeker existentiële vragen voorlegt over wie je bent en wil zijn. Het werk stelt daarmee ook vragen over wie wij zijn, in een digitaliserende wereld.
Geert Mul
Geert Mul (1965) woont en werkt in Rotterdam. Hij is een pionier op het gebied van digitale kunst en de poëtische verkenning op het snijvlak van kunst en technologie. Halverwege de jaren negentig werd Mul een van de eerste VJ's in de alternatieve technoscène. Deze evenementen groeiden uit tot interactieve audiovisuele omgevingen, kunstwerken in opdracht en installaties, die werden tentoongesteld in onder andere de openbare ruimte, musea en festivals. Na 25 jaar artistieke praktijk is het onderzoeken en bevragen van de scheidslijnen tussen mens, technologie en natuur de rode draad geworden. In 2016 bracht Stedelijk Museum Schiedam Muls eerste museale solotentoonstelling met de titel Match Maker. Ter gelegenheid daarvan verwierf het museum ook drie werken van Mul voor de collectie.
Beelden: Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur (Queries in Algorithmic Landscapes), 2021, image courtesy of the artist.