Landschapsarchitect J.K. Domenicus ontwierp in 1909 vanuit een vlakte van opgespoten grond aan de Nieuwe Maas, het Sterrebos. Een park met kaarsrechte wandelpaden die in een stervorm samen kwamen.
Er werden populieren, wilgen en elzen geplant. Om vernieling van de vele planten en bomen te voorkomen mochten de Schiedammers er in de eerste jaren alleen wandelen met een gratis wandelkaart. Het park had ook een boswachter.
Sterrebos & Volkspark
In 1916 werd een deel van het Sterrebos verkocht aan Scheepsbouw Maatschappij Nieuwe Waterweg. Omdat het park inmiddels een geliefd recreatiegebied was geworden, werd het aangrenzende Volkspark ter compensatie aangelegd.
De 2 aparte parken waren met elkaar verbonden. Mensen die uit het centrum kwamen, liepen door het Volkspark en het Sterrebos, richting de Maaskant.
In het park waren volks- en familietuintjes, er werden Oudhollandse spelen georganiseerd en de jeugd voetbalde er met buitenlandse havenarbeiders die vanuit de haven naar het park toekwamen.
Door gebrek aan brandstoffen tijdens de Tweede Wereldoorlog kapten veel Schiedammers de bomen uit de parken. Na de oorlog werden er gedeeltes van de parken opgeofferd voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van de Westfrankelandsedijk.
Toen rond 1950 nóg een stuk van het Sterrebos werd verkocht aan scheepswerf Wilton-Fijenoord, bleef er van het oorspronkelijke park weinig meer over.
Polyantha
Sinds 1974 bestaat het officiële naamgebruik Sterrebos niet meer en blijft de naam Volkspark over.
De oude naam Sterrebos wordt echter nog steeds gebruikt. Schiedammers die rond de jaren ’40 zijn geboren, noemen het park onderling ook wel ‘de Polyantha’, verwijzend naar een bloemententoonstelling die hier plaats vond.