Clutius & Clusius

Serious Bee Distillers is een ambachtelijke distilleerderij waar onder de merknaam Clutius & Clusius smakelijke en smaakmakende distillaten worden gemaakt. 

Serious Bee Distillers vergist honing tot mede, om daarna de mede te distilleren tot... Ja, tot wat eigenlijk? Er bestaat geen officiële categoriebenaming, zoals jenever, calvados of grappa.

FINEST MEAD BRANDY
In de tijd dat Clutius beschreef hoe je mede moet distilleren, bestonden er geen categorieën. Toen was er alleen ‘brandewijn’ (letterlijk: gedistilleerde wijn) en onder die benaming werden alle gedistilleerde dranken geschaard. Graandistillaat, honingdistillaat, druivendistillaat, het viel allemaal onder de noemer brandewijn. Daarom koos Serious Bee Distillers voor ‘finest mead brandy’.

FAVORIET BIJ BARTENDERS
Alle, in eigen huis gemaakte, varianten zijn heerlijk om puur te drinken, maar ook favoriet bij de Nederlandse bartenders voor het maken van mooie cocktails.  

PRODUCTEN
Clutius & Clusius Pearl
Het zuivere distillaat, volledig op honingbasis. Voor mensen die van puur houden. Maar ook heerlijk met ijs of in de mix. Heerlijk zacht en toch verrassend pittig met 40 procent alcohol. De honing is duidelijk te herkennen.

De Pearl werd beloond met een zilveren medaille door de International Spirits Challenge 2020, een prestigieuze wereldwijde wedstrijd voor distillaten.
De opbrengst van iedere fles Pearl komt ten goede aan de bijen.

Clutius & Clusius Raspberry
Het zuivere distillaat, volledig op honingbasis. Overgehaald op frambozen, die ook de mooie kleur meebrengen. Prachtige aroma¹s, heerlijk zacht en een mooie lengte met 40 procent alcohol. Een belevenis puur, met ijs of als spritz.
De opbrengst van iedere fles Raspberry komt ten goede aan de bijen.

Clutius & Clusius Juniper
Het zuivere distillaat, volledig op honingbasis. Met een twist van jeneverbes. Per slot van rekening hebben we Schiedamse roots. Verrassend mooie frisse aroma¹s en afdronk. Heerlijk zacht en toch verrassend pittig met 40 procent alcohol. De honing is duidelijk te herkennen.
De opbrengst van iedere fles Juniper komt ten goede aan de bijen.

Clutius & Clusius Amber
Het zuivere distillaat, volledig op honingbasis. Afgemaakt met honing. Bartenders Favourite vanwege de unieke mixmogelijkheden! Prachtige aroma¹s, heerlijk zacht en een mooie lengte met 40 procent alcohol. Een belevenis puur, met ijs of als spritz.
De opbrengst van iedere fles Amber komt ten goede aan de bijen. 

De Amber werd beloond met een zilveren medaille door de International Spirits Challenge 2020, een prestigieuze wereldwijde wedstrijd voor distillaten.

Clutius & Clusius Prince of Orange
Het zuivere distillaat, volledig op honingbasis. Met een bijzondere mix van honing en sinaasappels. Prachtige aroma’s, intensieve smaakbeleving met een bittertje, een zoetje en een mooie lengte, met 40 procent alcohol. Een belevenis puur, met ijs of als spritz.

CLUTIUS & CLUSIUS
Maak kennis met de heren die met hun kennis aan de basis stonden. Het was in de 80-jarige oorlog dat Theodorus Clutius samen met professor aan de net opgerichte Leidsche Universiteit Carolus Clusius de Hortus Medicus inrichtten. Zij correspondeerden samen over bijen. Deze correspondentie werd door Clutius in 1597 uitgegeven in het boekje ‘Van de Byen’.

CLUTIUS
Theodorus Clutius (Dirk Outgaertszoon Cluyt) was apotheker en plantkundige te Delft. Hij was kennelijk goed in zijn vak, want hij was huisapotheker van Willem van Oranje (De Vader des Vaderlands). Clutius had een grote kennis van geneeskrachtige planten en kruiden.

Samen met zijn vriend Carolus Clusius (Charles de l’Ecluse), professor aan de Leidsche Universiteit, richtte hij de Leidsche Hortus Botanicus (De eerste botanische tuin buiten Italië) in.
Clutius en Clusius correspondeerden samen over ons favoriete onderwerp: Bijen. Deze correspondentie werd in 1597 uitgegeven door Clutius in het boekje ‘Van de Byen’.

CLUSIUS
De Vlaming Charles de l’Ecluse verwierf onder de Latijnse naam Carolus Clusius grote internationale bekendheid als wetenschapper. Onder druk van de Spaanse Inquisitie (80-jarige oorlog) vestigde hij zich in Leiden.

Hij was degene die de aardappel naar Nederland bracht, maar ook de tulpenbol. Beide hebben tot de dag van vandaag grote gevolgen

Clusius kreeg als professor aan de pas opgerichte Leidsche Universiteit de opdracht een ‘Hortus Medicus’ in te richten. Dit deed hij samen met zijn vriend, apotheker Theodorus Clutius. Beiden hadden grote kennis van geneeskrachtige planten en kruiden.

VAN DEN BYEN, 1597
Theodorus Clutius beschreef in de correspondentie over het houden van bijen, die hij voerde met Carolus Clusius, een aantal recepten voor de bereiding en vergisting van mede.

En vervolgens beschreef hij haarfijn hoe je deze mede kon distilleren. Hoewel er, voor zover wij weten, misschien wel wereldwijd helemaal niemand is die mede distilleert, dateert het recept dus al uit de tijd dat Nederland ontstond.

WILLEM VAN ORANJE
Het zou je dan ook niets verbazen dat Willem van Oranje gedistilleerde mede bestelde bij zijn favoriete huisapotheker Theodorus Clutius. Een apotheker die sterke drank maakt, is dat niet vreemd?

Nu wel, maar in 1597 niet. Gedistilleerde drank werd gezien als levenselixer (Eau de Vie). Door de geest (spirit) uit de vergiste drank (wijn, mede, bier) te distilleren, kreeg je een drankje waar je beslist heel gezond van moest worden.

Door daar nog eens jeneverbes aan toe te voegen (waar ook veel geneeskrachtige eigenschappen aan werden en nog steeds worden toegeschreven) werd het levenselixer dubbel werkzaam.

EERSTE JENEVERSTOKERIJEN
Het feit dat direct na de 80-jarige oorlog de eerste jeneverstokerijen werden opgericht, bevestigt het succes van dit drankje.  

Clutius & Clusius
SCHIEDAM
website

Aanmelden