Old Schiedam

In de historische branderij van het Nationaal Jenevermuseum staan enorme koperen ketels. Hier wordt volgens eeuwenoude traditie Old Schiedam moutwijn en jenever gemaakt. Bij de bereiding van deze traditionele jenever wordt eersteklas gerstmout en rogge gebruikt en net zoals in vroeger tijden gemalen in een van de hoge brandersmolens van Schiedam.

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Sinds 2014 behoort het stoken van moutwijn tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Old Schiedam jenever heeft een zacht, puur en complex karakter. De Old Schiedam moutwijnjenever is ambachtelijk en uniek.

Bereidingswijze moutwijnjenever
Eerst wordt een beslag gemaakt van gemalen rogge, gerstmout en water. Gerstmout is gerst die wordt ontkiemd en daarna gedroogd en gemalen. In de gerstekorrel ontstaan hierdoor enzymen, die zetmeel in het beslag omzetten in vergistbare suikers. Na de versuikering wordt gist aan het beslag toegevoegd. De gistcellen leven van suiker en vermeerderen razendsnel, ze produceren alcohol.

Distilleren en rijpen op eikenhout
Een aantal dagen later bevat het beslag 6% alcohol. Er wordt 3 keer gedistilleerd. Bij de 1e keer ontstaat ruwnat (15%). Bij de 2e keer ontstaat enkelnat (30%). Tot slot ontstaat best nat of moutwijn (60%). Na tenminste 3 jaar rijpen op eikenhouten vaten brengt de branderij de moutwijn op drinksterkte en voegen zij een distillaat van jeneverbessen toe. Na filtratie is de Old Schiedam klaar voor consumptie.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Het Jenevermuseum is gevestigd in een voormalige branderij/distilleerderij. Je komt van alles te weten over de Nederlandse jeneverproductie van toen én nu. En over de invloed hiervan op onze cultuur, economie en samenleving.

Loop de historische branderij binnen en bekijk de enorme koperen ketels. De stokers geven je graag tekst en uitleg. Meer weten of zelf bottelen? Boek dan een van de arrangementen.

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam bestaat uit:

  • Jenevermuseum
  • Branderij De Gekroonde Brandersketel
  • Museummolen De Walvisch

Nix18